יהדות בברלין

 ברלין מציעה מגוון גדול של אתרים מסקרנים המספרים את סיפורה של הקהילה היהודית בעיר, לאורך שנים של היסטוריה. החל מרובע היהודים המפורסם שבו התגוררו משפחות יהודיות מאות בשנים, המשך באתרי הנצחה לקרבנות השואה וכלה בבתי כנסת מרהיבים ומרגשים שפעילים גם בימים אלו. לפני מלחמת העולם השנייה ברלין הייתה מטרופולין מתקדמת והקהילה היהודית בה שגשגה יותר מבכל מקום אחר בגרמניה. התגוררו בה כמה מן ההוגים היהודים המפורסמים בעולם, כמו הפילוסוף משה מנדלסון למשל. בנוסף, ברחבי העיר ישנם רחובות הקרואים על שמם של אינטלקטואלים יהודים בעלי השפעה כמו ברוך שפינוזה, היינריך היינה וגוסטב מאהלר.

כיום ישנה קהילה תוססת במיוחד של ישראלים בעיר, שמביאים איתם הווי חדש של ישראליות ויהדות. תוכלו לטייל בברלין בבתי כנסת היסטוריים, אנדרטות זיכרון ומוזיאון אמנות. בין היתר ישנם בברלין בתי עסק יהודיים ואפילו מסעדות שיענו על הגעגועים הקולינריים שלכם לאוכל מהבית. בעמוד זה ריכזנו עבורכם את מיטב המונומנטים החשובים של ההיסטוריה והתרבות היהודית בברלין:

מעט היסטוריה
יהודים התגוררו בברלין עוד מן המאה ה-13, רובם היו סוחרים וחלפני כספים שהתרכזו בעיקר ב"רחוב היהודים" (Jüdenstrasse) המבודד בפאתי העיר. במשך מאות שנים היהודים הלכו והשתלבו יותר ויותר בהווי היומיום בברלין ולקחו חלק מרכזי בחיי החברה והתרבות שבעיר. היהודים עסקו בעיקר ברפואה, תעשייה, עיתונאות ומשפט. הם התגוררו כאמור בעיקר ברובע היהודי, על פי החלטתו ההיסטורית של מלך פרוסיה, פרידריך וילהלם. רבים מהם סבלו מתנאי חיים לא פשוטים וחיו בעוני וצפיפות, אך הקשיים האיומים ביותר עוד היו לפניהם, בשנת 1933 היטלר עלה לשלטון והחלו הרדיפות הראשונות של היהודים.

בשנים הבאות התדרדר במהירות היחס אל היהודים והתחוללה מלחמת העולם השנייה. המלחמה שהביאה אסון על העם היהודי, השפיעה באופן ישיר ביותר על יהודי ברלין. חלק גדול מהם היגר למדינות אחרות ועשרות אלפים נוספים נרצחו במחנות הריכוז. לפני המלחמה חיו בעיר 160 אלף יהודים ואחרי שהסתיימה רק כ-1,500. מספק מצומצם מאוד של יהודים בחרו להישאר בברלין לאחר המלחמה ולנסות להתחיל מחדש. לאורך המחצית השנייה של המאה ה-20 היגרו יהודים נוספים לעיר, בעיקר מברית המועצות לשעבר. כיום העיר מהווה יעד אטרקטיבי מאוד עבור ישראלים צעירים, שמחליטים לעבור לגור בה מטעמים פוליטיים ותרבותיים. 

 אתרי עניין יהודיים בברלין: 

 The Jewish Museum
המוזיאון היהודי הוא אחד מהאתרים המומלצים ביותר לכל מי שמתעניין ביהודים בברלין. זהו מוזיאון חדיש ומושקע ביותר שמתמקד בהיסטוריה של היהודים בגרמניה, ובעיקר בזו של הקהילה היהודית בברלין. המוזיאון המחודש נפתח בשנת 2001, אך הוא היווה אטרקציה אדריכלית עוד טרם כונסו בו התערוכות. המוזיאון הוא דוגמה מרתקת לאדריכלות עכשווית בברלין; העיצוב שלו משקף רעיונות פילוסופיים וצפנים חבויים. הקונספט של המוזיאון הינו יצירת חלל ארוך ומפותל עם מחלקות רבות בתוכו. המבנה נבנה בצורת זיגזג עם מוטיבים ייחודיים שמציגים את ההיסטוריה היהודית בברלין גם דרך החללים והחדרים עצמם. פינות התצוגה חושפות מגוון גדול של פריטי אמנות ותיעוד היסטורי. במקום ישנו ארכיון מסמכים גדול ומסקרן ובין היתר תוכלו להתבונן בפסלי מתכת, ציורים, תשמישי קדושה עתיקים, מכתבים וצילומים היסטוריים.

 The Holocaust Memorial
האנדרטה המרכזית לזכר הקרבנות היהודים בשואה נפתחה לקהל באופן רשמי במאי 2005. היא ממוקמת בין שער ברנדנבורג (Brandenburg Gate) לכיכר פוטסדאם (Potsdamer Platz). את האנדרטה עיצב פיטר אייזנמן והיא מורכבת מכ-2,700 מלבני בטון סימטריים בגבהים שונים שמדמים קברים. המרחק ביניהם זהה ומאפשר מעבר רק לאדם אחד בין השורות הצרות. סמוך לאנדרטה ישנו מרכז מידע תת קרקעי ובו נמצא תיעוד של הרדיפות וההשמדות של היהודים באירופה, כולל מחנות הריכוז ומאורעות היסטוריים ממלחמת העולם השנייה. האנדרטה פתוחה בכל שעות היממה ומרכז המידע פתוח במהלך שעות היום (משתנה בהתאם לעונה). הכניסה ללא תשלום, ובכל שנה מגיעים לאנדרטה כחמש מאות אלף מבקרים. 

 Neue Synagoge
בית הכנסת החדש הוא המרהיב ביותר מבין בתי הכנסת בברלין והוא מכיל כ-3,200 מושבים. בנייתו הסתיימה בשנת 1866 והוא נחנך בראש השנה. בית הכנסת הוקם כדי לענות על צורך הולך וגדל לבית תפילה עבור אוכלוסיית היהודים שגדלה במהירות באותן השנים. כשתעמדו מחוץ לבית הכנסת תוכלו להבחין בכיפה המרשימה שלו, שמתנשאת לגובה של 50 מטרים ומקושטת בפיתוחים בצבע זהב. לאורך ההיסטוריה ספג בית הכנסת נזקים רבים, הוא נפגע מהפצצות של בעלות הברית ואולם המרכזי נהרס. נעשו בו עבודות שימור ובנייה ובשנת 1995 הוא נפתח מחדש. כיום הוא בית כנסת פעיל ומתפללים בו חברי הקהילה היהודים בברלין. המבנה גדול ממדים ומרשים והביקור בו בהחלט מומלץ. 

Grunewald train station
תחנת הרכבת "גרונוואלד" היא אחד מהאתרים המאפשרים לראות במו עינינו היכן התרחשו הזוועות של מלחמת העולם השנייה. התחנה ממוקמת במערב ברלין באזור של פאתי העיר. החל משנת 1941 ועד ל-1945 תחנה זו היוותה יעד מרכזי שממנו גורשו היהודים בברלין. הרכבות עמוסות המשפחות יצאו אל עבר גטאות ומחנות ריכוז, בעיקר לוורשה ואושוויץ. בשנת 1991 נחנכה במקום אנדרטה, אתר הנצחה המסמן את תחילתו של מסלול המכונה Gleis 17 אשר הוביל את היהודים המגורשים. היוזמת של הקמת האנדרטה היא חברת הרכבות הלאומית של גרמניה, שבחרה לכבד את הנספים ולהנציח את המעשים הנוראיים שהתרחשו שם בעבר.




The Old Jewish Cemetery
בית העלמין היהודי בברלין ממוקם ברובע וויסנזה שבעיר. הוא אחד מן הגדולים ביותר באירופה, ומשתרע על פני כמעט מאה דונמים. זהו בית הקברות היהודי השלישי שנבנה בעיר, לאחר שהשניים הקודמים נהרסו לחלוטין על ידי הנאצים. בבית העלמין העתיק ישנם למעלה מ-100 אלף קברים, ובין היתר קבורים שם אישיים יהודיים חשובים כמו הרב לאו בק, הסופר מיכה יוסף בן-גוריון והפילוסוף הרמן כהן. ניתן לבקר בבית הקברות ולהתרשם מהשבילים והצמחייה המטופחת שמשווים למקום מראה של שדרה. בית הקברות עודנו פעיל ומשמש את הקהילה היהודית בברלין, אשר מנסה להכניסו לרשימת השימור של אתרי המורשת הבינלאומיים של אונסק"ו.

 Rykestraße Synagogue
בית הכנסת הגדול ביותר בברלין הוא גם אתר תיירותי מרשים ומסקרן. הוא ממוקם בשכונה מלאת החיים קולוויץ (Kollwitz), בצד המזרחי של העיר. הוא נפתח לראשונה בשנת 1904 ושימש את הקהילה היהודית. בית הכנסת ניצל מהרס בשנות מלחמת העולם השנייה, הנאצים החרימו אותו והשתמשו בו כמחסן ציוד אך כמעט ולא פגעו במבנה עצמו. בתחילת שנות האלפיים החלו לשקם אותו בצורה אינטנסיבית, בעזרת תקציב של מיליונים שהקדישה לשם כך עיריית ברלין. בשנת 2007 הוא נפתח מחדש ונערך בו טקס חגיגי להכנסת ספרי התורה. כיום בית הכנסת הינו פעיל במהלך השבוע. תוכלו להתבונן גם בדלתות עתיקות ממערת המלכים בירושלים, ביצירות מתקופת הרנסאנס עם מוטיבים תנ"כיים וטקסט משנת 849 שמתאר ניצחון של המואבים. כמו כן, המוזיאון מכיל עבודות אמנות של יוצרים יהודיים שונים, כמו חיים סוטין למשל.


ראו גם  : מלונות בברלין